Bahagian 7 : Penat tapi Senang Hati !

Tarikh : 1 Februari 2016
Masa :  9.00 pagi
Tempat : Apartmen Ketermaya Iklim El-Khouroub El-Chouf, Kem Al Abrar , Istana Laut Saida,  Al-Jinan University, Souk Saida, Muassasah ACA, Aiskrim
 
Matahari mulai terbit, embun membasahi disegenap penjuru Ketermaya. Pagi itu sejuk seperti biasa dan kami sarapan dengan nasi arab yang  dua hari lepas. Kami difahamkan yang kami akan dibawa melawat dan melihat Muassasah ACA. Aku berasa sudah tidak sabar untuk melihat apa yang ada di muassasah ini. Beg kami ditinggalkan di bilik mesyuarat utama dan terus menuju ke bangunan bersebelahan dengan surau muassasah. Lif ditekan dan menuju ke aras paling bawah. Bila sudah sampai , aku agak terpegun dan takjub apabila melihat bengkel kayu dan perabot disitu seolah olah berada didalam bilik rahsia, dibawah tanah. Perabot perabot yang dihasilkan merupakan hasil buatan mereka sendiri dan akan di eksport ke negara negara lain. Bukan itu sahaja, di muassasah itu juga terdapat tempat atau kilang untuk menghasilkan baju sejuk, vest dan bermacam produk yang berasaskan fabrik daripada kapas.  Pekerja di kilang tersebut terdiri daripada lelaki dan perempuan . Kilang itu menghasilkan baju sejuk sebanyak 200 setiap satu hari. Kami meneruskan langkah dan melawat setiap sudut; disitu juga terdapat gym, snooker, dewan teater dan bermacam macam lagi. Mereka sangat pandai dalam menguruskan sumber dan asset yang ada dan mereka mampu untuk menghasilkan produk sendiri untuk kegunaan sendiri dan orang lain jua. Kaki melangkah menuju ke klinik bersebelahan dan melawat bilik ke bilik rawatan yang terdapat di klinik tersebut. Klinik itu menawarkan rawatan percuma kepada pelarian Syria ataupun rakyat Lubnan yang miskin dan potongan bayaran rawatan bagi penduduk Lubnan yang lain. Aku melihat betapa prihatinnya mereka terhadap keadaan rakyat di Negara Lubnan sehingga memberikan rawatan percuma kepada penduduk nya yang miskin dan tidak mementingkan keuntungan semata mata.  

            Selepas itu, selepas puas melawat setiap inci muassasah , kami dibawa ke tempat bersejarah di Lebanon iaitu kubu pertahanan Sidon yang terletak di Sayda Lebanon. Kota yang penuh bersejarah Sidon ini terletak berdekatan kota Beirut sejauh 43 kilometer. Kota ini ni merupakan salah satu kota ahli fonetik terkuat, yang masih kekal dalam bentuk yang asli dan sejarahnya.  Istana Laut Sidon ini mempunyai rekaannya yang tersendiri dan kalau dilihat dari segi rekaannya pasti ada sejarah yang menarik disebaliknya. Perasaan amat gembira setibanya di sana, dengan pemandangan yang berlatar belakangkan laut dan bangunan batu bata yang indah. Kak Maryam menceritakan serba sedikit sejarah yang terdapat pada Istana Laut Sidon atau Sayda ini. Pada tahun 1228 M,  Istana Laut Sidon dibina oleh Tentara Salib di atas sebuah pulau kecil yang menghubungkan sebuah tambak dengan darat. Dari menara istana itu dapat dilihat pemandangan indah di pelabuhan dan kota Sidon. Kini di Istana Laut itu masih tersisa keindahan yang menawan menerusi ornament yang terdapat dalam benteng dan sebuah tiang yang terdapat pada bangunan bangunan khas Romawi.
            Foto beramai ramai di ambil , masih belum puas rasanya disini namun kami di arah untuk bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Al – Jinan University yang terletak di Saida , tidak jauh dari situ. Di atas bas, kami menikmati gula gula kapas yang dipanggil sebagai Ghazlul Banat yang bermaksud kemanisan anak gadis, sungguh enak rasanya. Setibanya disana, kami terus dibawa ke perpustakaan di university tersebut. Bermula dengan sesi suai kenal dan diteruskan dengan perbincangan dan penjelasan mengenai akademik dan pentadbiran di universiti masing masing dan diterangkan oleh Encik Imad Seif Dine selaku pengarah Universiti Al jinan cawangan Saida dan Prof Dr Norita Md Norwawi bagi pihak Universiti Sains Islam Malaysia serta dibantu Kak Maria Kamel. Cawangan universiti Jinan  juga terdapat di Lebanon Utara iaitu di Tripoli. Universiti Al-Jinan ditubuhkan pada  14 Oktober 1988 oleh Muna Yakan iaitu isteri kepada Fathi Yakan. Universiti ini menggunakan sistem latihan praktikal setelah menamatkan pengajian di sini dan aktiviti khidmat masyarakat akan dimasukkan ke dalam gred pemarkahan. Kami difahamkan bahawa semasa lawatan kami pelajar-pelajar university itu sedang dalam fatrah peperiksaan. Jadi, kami tidak dapat untuk melawat ke setiap kelas dan dewan kuliah. Namun, Encik Imad Seif Dine membawa kami melawat ke Makmal Kesihatan Awam, Makmal Komunikasi dan Makmal Sains Kejururawatan. Didalam makmal tersebut, cik Shamms Issa menerangkan mengenai program sains kejururawatan di universiti ini. Setelah puas berjalan, sesi fotografi dan  penyampaian cenderamata kepada pihak University Aljinan diadakan. Kampus yang berlatar belakangkan pohon pohon hijau dan luasnya gelanggang futsal bagi yang gemar berfutsal pasti membuat setiap orang ingin merasai pengalaman belajar di sini.
            Waktu menghampiri zohor, bas terus bergerak untuk menuju ke Souk Sayda pusat beli belah bagi sesiapa yang datang ke Lebanon. Perjalanan ke sana memakan masa selama satu jam,  melalui keindahan kota, dan di tengah tengah perjalanan kak Maryam menunjukkan satu masjid kepada kami yang diberi nama Masjid Syiah Husainiah iaitu masjid untuk golongan syiah di sana. Aku melihat dihadapan masjid itu di kawal oleh seorang tentera. Setelah beberapa minit, bas mematikan enjinnya, dan kami turun dari bas menuju ke souk Sayda. Souk Saida ini telah wujud ratusan malahan tahun lamanya dan dipenuhi dengan lorongan yang sempit dan bangunan batu bata. Seterusnya,  sis Najwa belanja kami makan kebab falafel di salah satu kedai disini. Falafel merupakan bebola yang berasakan kacang dan sayuran dan digoreng tetapi rasanya seperti bebola daging yang sedap. Seterusnya , di sini kami dibahagikan kepada dua kumpulan. Aku, prof, kak Maria, Hanim, Rawaidah,Wali,sis Najwa, doktor dan Khairi merupakan kumpulan kedua. Tujuan utama sebenarnya untuk membeli cenderahati dari Lubnan hadiah buat teman teman dan sanak saudara di Malaysia. Namun, perjalanan kami di Souk Sayda pada hari ini lebih kepada perjalanan ilmiah. Lorong lorong dilalui, kiri kanan dipenuhi para peniaga dan kanak kanak bermain riang. Kewajipan solat belum ditunaikan, mata mencari cari di manakah surau atau masjid untuk solat manakala kaki terus laju melangkah. Di suatu tempat di situ, kami terjumpa sebuah masjid yang bersejarah. Dimulai dengan solat sunat dan  terus solat zohor asar berjemaah. Masjid masjid di kota Lebanon ruangannya dikhaskan untuk para Jemaah lelaki sahaja kerana para wanita memang akan solat di rumah. Seterusnya, kami meneruskan perjalanan hingga memasuki ruangan El-Omari Great Mosque. Azan berkumandangan menandakan waktu asar telah masuk. Para Jemaah muslimin menuju masuk ke masjid untuk menunaikan solat Asar. Di masjid ini sis Najwa memberitahu kepada kami bahawa masjid ini pada asalnya adalah sebuah gereja yang telah ditukarkan kepada sebuah masjid semasa penaklukan Salahuddin Al Ayyubi. Masjid ini diberi nama sempena khalifah islam yang kedua iaitu Omar ibnul Khattab. Bangunan masjid ini mempunyai seni bina yang paling cantik pada kurun ke 13. Hasil seni bina masjid yang luas dan besar ini adalah hasil gabungan tentera salib dan Mamluk. Di dalamnya pula terdapat ukiran yang cantik pada dinding dan dua mimbar menunjukkan dua mazhab.
            Waktu sudah hampir menunjukkan jam 5.00 petang , kami berjalan hingga ke sebuah kedai sabun yang terletak tidak jauh dari situ. Pelbagai jenis barangan barangan yang boleh dibuat cenderamata berasaskan sabun di sini.  Sabun yang diperbuat daripada minyak zaitun dijual di sini direka dengan pelbagai warna dan berbau sangat harum. Mata rambang tidak tahu mahu pilih yang mana. Masa sudah suntuk, tanganku mencapai 3 ketul sabun dan 3 keping magnet peti sejuk dan dibayar dengan satu keping 100 USD. Dibungkus dalam kotak yang cantik terus digapai dan menuju ke bas yang diletak dipinggiran jalan. Bas bergerak menuju pulang ke Ketermaya. Setibanya di Muassasah di Ketermaya, anak anak yatim sudah menunggu di dewan utama muassasah. Belon warna warni menghiasi, meja dipenuhi nasi beriani dan pelbagai juadah arab lagi. Kami menjamu selere sambil beramah mesra dengan sahabat ACA kami dan setelah kekenyangan kami melayan anak anak yatim di situ. Mereka ku lihat sangat gembira dan bermain dengan riang. Button badge Syria diagihkan dan dipakai pada baju setiap anak yatim di sana. Aku juga sangat gembira melihat wajah mereka yang penuh kegembiraan. Usai majlis makan malam di muassasah, masing masing menuju ke surau dengan berwudhu untuk menunaikan kewajipan kepada yang maha Esa.

            Selepas itu, kami dikhabarkan bahawa Haj Imaad akan membawa kami untuk makan aiskrim. Aku dengan penuh teruja ingin merasai bagaimana rasanya aiskrim orang arab ini. Pakcik bas sudah pulang jadi kami ke sana dengan menaiki kereta Haj Dan isteri doktor. Kami menuju ke kedai Haj Ali Abi Talib Assyahirah. Melangkah masuk ke kedai tersebut, minta sahaja perisa apa yang dikehendaki dia akan memenuhi permintaan setiap pelanggannya. Aku meminta untuk dicampurkan segala perisa, aku ambil dan makan di tempat duduk di kedai itu. Rasa aiskrim di situ sangat berbeza dengan aiskrim di Malaysia. Rasanya sedikit masam dengan tekstur aiskrim yang agak likat dan pasti menggamit setiap orang yang merasainya. Selain aiskrim, koktail dan pelbagai makanan dijual dikedai tersebut.  Setelah satu jam dikedai Haj Ali Abi Talib Assyahirah, kami pulang ke apartmen dengan menaiki van. Seperti biasa, sesampai di apartmen, kami melakukan kendiri dan untuk mengurangkan kesejukan , kami masak dan makan maggi . Untuk esoknya, kami diminta untuk berkumpul tepat jam 9.00 pagi untuk aktiviti seterusnya. 

No comments: